Ga naar de inhoud

Westeinde 8

Grotendeels authentieke T-huis boerderij waarbij voorhuis aan rechterzijde onderkelderd. Achtergelegen stalgedeelte met hooizolder en grotendeels met houten wanden. Aan linkerzijde loopt dakschild tot lager door. Aan rechterzijde is stal/schuurgedeelte minder breed. Voorhuis met strekken in de voorgevel en vlechtingen in de kopgevel.

Gevels: IJsselsteentjes. Vlechtingen in de kopgevels. Strekken boven vensters en deur voorgevel. Houten luiken. Achtergelegen stalgedeelte met houten wanden.

Vensters/deuren: Houten 4, 6 en 12-ruits schuifvensters. Grotendeels originele houten deuren. Houten kelder- en stalvensters en zolderdeuren.

Dak: Voorhuis onder rieten zadeldak met 2 dakkapellen. Achtergelegen stal onder zadeldak met wolfseind aan de achterzijde en verlaagd dakschild aan de linkerzijde deels rietgedekt, deels met golfplaten dekking.

Bijz. bijgeb./gek: Stalgedeelte ca. 1990 gesloopt.

Groenaanleg: 2 esdoorns voor het huis. Dicht aan de weg gelegen. Erfstructuur redelijk origineel.

Bijzonderheden: Middeleeuwse boerderijplaats (woonheuvel, Buurtschap ‘t Fort. Twee boerderijen aan een erf (vererving). Ensemblewaarde met boerderij nr. 7/8, 18e eeuws, jaartal 1740 in voorgevel, afgebeeld op aquarel J. Verheul 1929. Stalgedeelte zwart en opmerkelijke L-vorm en aanpassingen voor doorgang hooiwagens.

Motivatie: Minder goede staat. Zeer karakteristiek voor het Westeinde.

Bouwjaar: 1800-1815

Details

Volgnummer 262 zh-zw-184-30
Oorspronkelijke functie Boerderij
Huidige functie Woonhuis

Galerij