Ga naar de inhoud

Nieuwe expositie NAAR SCHOOL is gestart

Het onderwijs vernieuwt en verandert in hoog tempo. Oude lesmethoden worden ingeruild voor  moderne waarbij het kind centraal staat. De middelen die de leerkracht bij het lesgeven ondersteunen, worden geavanceerder. De dia- en filmprojector is vervangen door de beamer en het traditionele krijtbord maakt plaats voor het digitale schoolbord.

De tentoonstelling is samengesteld van materiaal dat afkomstig is van alle scholen uit de voormalige gemeente Graafstroom, particulieren en het depot van het museum. Er is een grote verscheidenheid aan oude leermiddelen te zien. Griffeldozen, leien, krijtjes, schrijf- en tekenschriften, overtrekblaadjes en papiertjes met de eerste sommen. Reken-, taal- en leesboekjes van allerlei signatuur. Het openbaar onderwijs las Pim en Mien, de christelijke scholen lazen Jaap en Gerdientje. De kroontjespen, inktpot en inktlap gemaakt van oude lapjes, herinneren aan de schooltijd van vroeger. Zo zijn er ook schoolbankjes, een lessenaar, een houten schooltas, een grote en kleine leesplank van Aap-Noot-Mies met bijbehorende leesboekjes en kaarten geïllustreerd door Jetses. Er hangen landkaarten en oude schoolplaten die werden gebruikt als illustratie bij de verhalen die de juffrouw of meester vertelde. Oude en nieuwe rapporten laten zien hoe in de loop van de tijd de beoordeling van de kennis van de leerlingen werd en wordt beoordeeld. In de schoolkranten, van gestencilde tot digitale, lezen we nieuws van het schoolteam, verslagjes en verhalen van de kinderen.
Tijdens de gehele expositieperiode kunnen kinderen en ouderen in het museum zelf ervaren hoe het was om op een lei en met een kroontjespen te schrijven.

De expositie NAAR SCHOOL 4-12 jaar duurt tot 17 september.

Gerelateerde berichten

Alle nieuwsberichten

Sparen bij Jumbo Slingerland MOlenaarsgraaf

Wat een prachtige actie bij Jumbo Slingerland Molenaarsgraaf: B’tjes sparen voor goede doelen in Molenaarsgraaf en omgeving. Ook onze Historische Vereniging Binnenwaard heeft zich aangemeld en doet mee. Hoe werkt…

Uitnodiging eerste lezing 2024

Het bestuur nodigt u graag uit voor een eerste lezing in het nieuwe jaar 2024, en wel op donderdag 18 januari om 20.00 uur in de Spil, Willem van den…