Ga naar de inhoud

NederlandsEnglishDeutschFrançais

Graafdijk-West 10-11 ook bekend als de ‘Boerderij met de 3 stenen

Opvallend aan de voorgevel zijn de peilstenen, zij herinneren aan drie zware overstromingen één in 1741, één in 1809 en één in 1820. Er is een rekensommetje gebruikt om de tekst rijmend te maken.  De boerderij stamt volgens het geschilderde jaartal uit 1740, het grootste deel van de oude constructie vertoont ook kenmerken uit die tijd.

Overstromingen waren zo talrijk dat bij de bouw van boerderijen al allerlei voorzieningen, zowel voor mens als dier, werden aangebracht om een watersnood te kunnen overleven. Een opkamer (hoger liggende kamer) of een water- of vloedkamer(=verhoogde begane grond vloer), voor de dieren was een waterzolder, dat is een standplaats voor koeien op de hooizolder.

De boerderij lijkt in 1740 opnieuw gebouwd of voor een groot deel vernieuwd, de oostgevel bevat mogelijk enkele oudere delen. Het is goed mogelijk dat deze boerderij een veel oudere vervangt. De zware houten spanten van de voor- tot aan de achtergevel lijken in een keer geplaatst. De boerderij kan heel goed vernieuwd zijn na de zware overstroming van1740/41. In voorgaande jaren waren er ook al enkele zeer zware overstromingen geweest. In totaal zijn er zo’n veertig overstromingen geweest waarvan een zeer grote De Allerheiligenvloed van 1570, toen heeft er 7 jaar water in de Albasserwaardse polders gestaan.

Stoepen

Voor aan de oever van het riviertje de Graafstroom, ziet u een boenstoep in het water. Op deze stoep werd al het schoonmaakwerk voor het bedrijf en het huishouden gedaan. Dat kon in toen prachtig schoon oppervlaktewater. Bovendien was er was geen andere keus, waterleiding bestond nog niet! Vindt u dat vreemd, aan de andere kant van de weg? Bedenk dat de destijds grotendeels onverharde weg niet breder was dan een karrenspoor en dat daarover nauwelijks verkeer ging. Het meeste vervoer van goederen en personen ging over het water.

Gedicht

Naast de stoep staat een plaquette geplaatst door de Lionsclub Alblasserwaard Souburg met daarop een gedicht van Jos van Hest:

Vertel stoep
het propere verhaal van vroeger
hoe de stoepmeid hier boende en poetste
tonnen en teilen schoon schrobde
melkbussen schuurde, groente spoelde 
schorten, broeken en kielen waste
vaatwerk door het water haalde
lachte naar de boerenknecht die haar groette 
hoe ze dan even later
in de spiegel van wolken keek
de hemel in het onbezoedelde water zag
en ’s winters haar rode handen
in de bijt in het ijs

Jos van Hest

Overal in de Alblasserwaard staan dergelijke gedichten met als thema ‘Dichter bij de polder’.