Ga naar de inhoud

Expositie Bezet-Bevrijd

30 mei 2015 — 14.00-16.30

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat ons land werd bevrijd. Naar aanleiding hiervan gaat in Historisch Museum Het Voorhuis zaterdag 7 maart de tentoonstelling Bezet – Bevrijd van start. De tentoonstelling is samengesteld uit voorwerpen die afkomstig zijn van leden en inwoners uit de regio. Voorwerpen en foto’s die ons herinneren aan de vijf bange jaren van oorlog maar ook aan de bevrijding. Elk met een eigen verhaal. Enkele voorbeelden hiervan zijn: voedselbonnen, restanten van neergeschoten vliegtuigen in Bleskensgraaf en Goudriaan, zelfgemaakte noodkacheltjes, een handboterkarn voor het illegaal maken van boter. Ook is er een foto expositie te zien van het bombardement van Bleskensgraaf, het meest aangrijpende wat er tijdens de oorlog in onze dorpen is gebeurd. De hele oude dorpskern werd verwoest.

Sommige materialen zijn aan te raken zoals persoonsbewijzen, distributiekaarten en bonnen, een gasmasker en gebruiksvoorwerpen voor de bereiding van eten. Ter inzage liggen informatiemappen, boeken, tijdschriften en archiefmateriaal onder andere van de Centrale Keuken in Bleskensgraaf, een fotoboek gemaakt door een onderduiker tijdens zijn verblijf op een boerderij en een dagboek. Bijzonder is de verzameling pasfoto’s die bestemd waren voor de persoonsbewijzen van de inwoners van Wijngaarden. Ook is een privéverzameling bevrijdingsvoorwerpen te zien.

De tentoonstelling is tot en met zaterdag 30 mei te bezichtigen.

De toegang voor schoolkinderen tot en met 12 jaar en onder begeleiding is gratis.

Tijdens de tentoonstelling Bezet – Bevrijd is het boekje Bleskensgraaf in Oorlogstijd tot 30 mei te koop voor 7,50 euro i.p.v. 15,90 euro.

De reguliere openingstijden van het museum zijn iedere zaterdag en derde dinsdag van de maand van 14.00-16.30 uur.

Toekomstige activiteiten

Alle activiteiten