Ga naar de inhoud

Expositie ‘Serviezen met een verhaal’

09 maart 2013 — Openingstijden

Omdat het aanbod van serviezen zo groot was, volgt er een tweede periode van de tentoonstelling Serviezen met een verhaal. Er is een geheel nieuwe inrichting te bewonderen.

Omdat het aanbod van serviezen zo groot was, volgt er een tweede periode van de tentoonstelling serviezen met een verhaal. Er is een geheel nieuwe inrichting te bewonderen.

Van 9 maart tot en met 1 juni 2013 vertellen borden, schalen, terrines en theeserviezen het verhaal van het Nederlandse huwelijksservies. Hoewel een servies gewoon iets praktisch is, blijken er veel emotionele verhalen achter schuil te gaan. Vaak is een servies cadeau gekregen bij een huwelijk of in bezit gekomen via een erfenis. Serviezen zijn onderdeel van familiegeschiedenissen. De verhalen bij de serviezen maken een belangrijk onderdeel uit van de expositie in het museum.

In onze regio was het gebruikelijk om een servies te hebben voor het dagelijks gebruik en een mooi servies voor zon- en feestdagen. Zo zijn sommige geëxposeerde serviezen nog compleet en van andere zijn er nog maar een paar onderdelen. Sporen van het gebruik zijn soms ook duidelijk zichtbaar. Elk servies vertelt een verhaal. Er zijn mooie theeserviezen op en in fraaie oude theekastjes en prachtige eetserviezen uit de negentiende en de twintigste eeuw te bewonderen. Van het hedendaagse merk PiP is een mooie collectie serviesgoed aanwezig.

U bent van harte welkom in Het Voorhuis!

Toekomstige activiteiten

Alle activiteiten