Ga naar de inhoud

Lezing “De dreigende zee, Sint-Elisabethsvloed 18 november 1421”

18 november 2021 — 20.00

Op donderdag 18 november 2021 wordt in de Spil te Bleskensgraaf een lezing gehouden met als onderwerp: “De dreigende zee, Sint-Elisabethsvloed 18 november 1421”.

 


Spreker is de heer Willem van der Ham,
onderzoeker en publicist op het gebied van geschiedenis van waterstaat, landschap, politiek, ruimtelijke ordening en onderwijs.
In de nacht van 18 november 1421 brak een woeste storm de dijken en veroorzaakte één van de ergste overstromingen uit de Nederlandse geschiedenis: de Sint-Elisabethsvloed. Een gigantische watersnoodramp, waarbij de Biesbosch ontstond. Mensen stierven en dorpen verdronken. Deze ramp voltrok zich exact 600 jaar geleden, maar de dreiging vanuit de zee is ook nu weer urgent. Hoe houden we ons binnenland veilig?”
Door grote investeringen in waterbouw en infrastructuur brak een periode van economische bloei aan. Nederland werd klaar gemaakt voor een nieuwe tijd. De spreker neemt ons ook mee naar die tijd van reuzenarbeid, de bouw van het moderne Nederland.

Interesse gewekt? Later op deze avond is op NPO 2 om 22.35 uur de documentaire De dreigende zee te zien over het voorkomen van een tweede Elisabethsvloed. Dit sluit mooi aan op deze lezing. De documentaire is door de heer Van der Ham geïnitieerd.

Het bestuur hoopt u op 18 november te mogen begroeten. Ook niet-leden zijn hartelijk welkom, zij betalen € 2,00. 

Houdt u website van Gemeente Molenlanden in de gaten voor de dan geldende Corona-maatregelen?
Wij maken u er nog attent op dat de zaal goed geventileerd wordt en het daarom wat frisjes kan zijn. Warme kleding is dan ook geen overbodige luxe!

Toekomstige activiteiten

Alle activiteiten