Ga naar de inhoud

Lezing: Art Nouveau

15 februari 2018 — 20.00.

Art Nouveau, Art Deco, Jugendstil… deze kunststromingen worden aan de lopende band met elkaar verward. De ene stijl is hoekig. De andere sierlijk, met dames in wapperende jurken en vooral veel bloemen. Toch? Maar ís dat eigenlijk wel zo? Hoe zat het ook alweer?

Tijdens deze lezing over Art Nouveau zal Olga Harmsen u precies uitleggen hoe het zit. Zij zal u meenemen naar de 19de eeuw en uitleggen wat ertoe heeft geleid dat de Art Nouveau zo sensationeel tot bloei kwam, en waarom de stroming binnen twintig jaar ook weer net zo snel verdween.

We gaan natuurlijk bekijken wat de Art Nouveau kunstenaars op creatief gebied heeft geïnspireerd. Maar we zullen ook zeker kijken naar de technische ontwikkelingen en de veranderingen in de maatschappij die deze verrukkelijke kunststroming hebben beïnvloed. Daarnaast gaan we leren hoe we Art Nouveau kunnen herkennen in bijvoorbeeld de architectuur. En wat de verschillen tussen de stromingen in de verschillende landen zijn.

Om dicht bij huis te eindigen sluiten we de avond af met een ‘virtueel’ rondje langs de Dordtse Art Nouveau. Dan kunt u meteen controleren of u de tijdens deze lezing opgedane kennis in praktijk kunt brengen en de karakteristieken van de (Nederlandse) Art Nouveau al kunt herkennen.

Kortom: Laat u verleiden door de sierlijke zweepslagen of juist door de sobere geometrische vormen van de Art Nouveau. Tijdens deze lezing reizen we kris-kras door Europa, van Barcelona naar Riga, en van Glasgow naar Wenen, met uitstapjes naar Zuid-America, Afrika en China.

Het belooft een fascinerende reis langs betoverend mooie kunst te worden…

Het bestuur hoopt u op 16 februari te mogen begroeten. Ook niet-leden zijn hartelijk welkom, zij betalen € 2,00.

Sprekers: mevrouw Olga Harmsen, eigenaar van projectbureau Maison l’Art Nouveau

Toekomstige activiteiten

Alle activiteiten