Ga naar de inhoud

Lezing 500 jaar Reformatie, aan de hand van voorwerpen uit kunst en geschiedenis

16 februari 2017 — 20.00

Het bestuur nodigt u graag uit voor een lezing op donderdag 16 februari met als onderwerp 500 JAAR REFORMATIE, Reformatie aan de hand van voorwerpen uit kunst en geschiedenis.
Sprekers:         Drs. T.G. Kootte, J.G. van Oord Jzn.-conservator voor de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme, Museum Catharijneconvent Utrecht
Dr. J.W. Buisman, UD geschiedenis van het christendom, Universiteit Leiden

Binnenkort is het 500 jaar geleden dat de Augustijnermonnik Maarten Luther de aanzet gaf tot de protestantse Reformatie. Toch wilde Luther destijds allerminst een eigen kerk stichten, maar ‘slechts’ de ene middeleeuwse kerk hervormen. Wat dat betreft staat Luther in een lange traditie, want sinds haar ontstaan had de westerse kerk reeds tal van dergelijke bewegingen gekend. Waarom slaagde de kerk er niet in de lutherse hervormingsbeweging binnenboord te houden? Wat lag er ten grondslag aan deze breuk en wat was precies zo revolutionair aan Luthers boodschap?
Wie dat wil begrijpen, zal zich enigszins moeten verdiepen in de theologie. Jan Wim Buisman, docent geschiedenis van het christendom aan de Universiteit Leiden, neemt U graag mee op deze zoektocht. Het zal blijken dat er niet gesproken kan worden van één Reformatie, maar dat er diverse varianten zijn, protestantse en katholieke.
Weldra ontstond er een felle strijd tussen hervormingsgezinden en aanhangers van de oude kerk. Een conflict dat niet alleen met militaire middelen werd uitgevochten, maar ook met pen en penseel. Tanja Kootte, conservator protestantisme van Museum Catharijneconvent in Utrecht, is uw gids op deze ontdekkingsreis langs geschrift en prent. De verbeelding van de Reformatie diende een polemisch doel en de persoon van Luther speelde daarin een belangrijke rol, ook in de Nederlanden.

Het bestuur hoopt u op 16 februari te mogen begroeten. Ook niet-leden zijn hartelijk welkom, zij betalen € 2,00.

 

Toekomstige activiteiten

Alle activiteiten