Ga naar de inhoud

Oosteinde 39

Eenvoudige kleine langhuis boerderij met de kopgevel naar de straat. De symmetrisch ingedeeld, met de deur in het midden. Achtergelegen stal met hooizolder, waarvan de wanden met houten beschot. Houten luiken op begane grond. Woonhuis aan rechterzijde onderkelderd.

Gevels: Rode baksteen in kruisverband. Rollagen als plintlijst en als strekken boven vensters en deuren. Gesneden houten windveren en gevelmakelaars en goten. Houten luiken. Houten beschot aan beide zijgevels, t.h.v. hooizolder.

Vensters/deuren: Houten T-schuifvensters met gekleurde 3-ruits bovenlichten. Houten deuren. IJzeren stalvensters. Houten keldervensters met diefijzers.

Dak: Mansardedak met gesmoorde tuile du Nord. Houten dakkapel aan rechterzijde.

Groenaanleg: Populieren en fruitbomen. Slootje aan voorzijde gedempt.
Bijzonderheden : Middeleeuwse boerderijplaats. Huidige boerderij gebouwd in 1926. Van de voorganger is een foto bekend Wijngaarden toen. Schuur/stalling op achtererf is een vervanging van de voormalige varkensschuur op dezelfde plaats. De twee dakkapelletjes aan de westzijde en de krullen in het overstek zijn nieuwe toevoegingen aan het hoofdgebouw (ca. 1895). Erfindeling ongewijzigd gebleven. De landtong aan de overzijde van de weg was als griend ingericht.

Motivatie: Redelijk gaaf. Eenvoudig en karakteristiek.

Bouwjaar: 1926

Details

Volgnummer 255 zh-zw-184-23
Oorspronkelijke functie Boerderij
Huidige functie Boerderij

Galerij