Ga naar de inhoud

Expositie INSLAG

05 maart 2016 — 28 mei 2016

Inslag Expositie Leaflet - Laren - bloempotVan 5 maart t/m 28 mei 2016 is er een bijzondere tentoonstelling te zien in Museum Het Voorhuis te Bleskensgraaf. Een combinatie van hedendaagse kunst, ambacht en cultuurhistorie. Hedendaagse kunstenaars hebben zich laten inspireren door een versleten, geweven, geblokte keukendoek.

De kunstenaars, uit allerlei disciplines, zijn gevraagd om een oude versleten ‘Bonte Keukendoek’ te verwerken tot een kunstwerk. Het geweven textiel is een restaurant eerst als servet gebruikt, toen als theedoek, daarna als poetsdoek. En dan nu als geheel versleten lap, een grondstof voor de kunstenaars, een inspiratiebron voor het creëren van nieuw werk. Samensteller van de tentoonstelling Elganan Jelsma: “Bij het recyclen van oude materialen gaat het niet alleen over het bewust omgaan met afval, maar ook over iets nieuws creëren, iets vormgeven, iets ‘moois’ maken. En door één soort afval/grondstof te kiezen komt de diversiteit van de kunstenaar meer naar voren. Het geeft de kunstenaar de mogelijkheid om zijn/haar talent en eigenheid te laten zien. Er zijn schilderijen, collages, sieraden, een foto, een gedicht en beelden te zien. Een enorme variëteit aan kunsten, technieken en ambachten.”

De tentoonstelling is zeer gevarieerd. Zo maakte sieradenontwerper Floor Max een sieraad met parelmoer. Joke Blokland breide een nieuwe theedoek. Irma Frijlink borduurde het ‘onderonsje’ geïnspireerd op de gesprekken tijdens de afwas. Inger Vonkeman brengt in haar werk twee culturen samen. Claudia Gianotten maakte vrolijke collages van een gedekte tafel en bloemstillevens. Marianne Kemp, die het ambacht weven als techniek gebruikt, heeft nu de draden van de theedoek uitgehaald en opnieuw ingeweven. Gerard Beentjes schreef het gedicht ‘Ode aan de pompdoek’. Tassenontwerpster Sacha Wendt maakte een ‘Birkin’ tas van de versleten theedoek en zo is er nog veel meer te zien. Ook is er speciaal een leuk, educatief weefkwartet uitgegeven. Daarnaast is er informatie over de weefgeschiedenis en het ambacht weven.

Zaterdagmiddag en iedere derde dinsdag van de maand geopend en voor groepen op afspraak. Van14.00 -16.30 uur van 14.00 – 16.30 uur.

Entree: 2,- euro. Kinderen tot 12 jaar gratis.

Deelnemende kunstenaars:

Gerard Beentjes, Joke Blokland, Udo Brähler, Irma Frijlink, Eddy Geerlings, Claudia Gianotten, Desiré Haverkamp, Elganan Jelsma, Eva Kasbergen, Marianne Kemp, Romanina Mandricardo, Floor Max, Carola Mokveld, Guido Orsetti, Heidy Orsetti-Masman, Rob Schultheiss, Greetje Sieders, Inger Vonkeman, Wilma van Weijen, Sacha Wendt, Hanke Wiegand.