Ga naar de inhoud

Herdenking Oorlogsmonument Boerderij Gijbeland

De jaarlijkse herdenking bij het oorlogsmonument bij Boerderij Gijbeland, Koekoekspad 1 te Bleskensgraaf vond vrijdag 26 mei om 10.30 uur plaats.

130 kinderen van de hoogste groepen van de beide lagere scholen in Bleskensgraaf, de School met de Bijbel en De Stapsteen waren aanwezig en enkelen van hen droegen zelfgemaakte gedichten en verhalen voor. Burgemeester Theo Segers hield namens de gemeente een toespraak en legt daarna met de kinderen een krans en bloemen bij het monument. Na de twee minuten stilte werd het Wilhelmus gezongen.

Naast de scholen verleenden ook enkele brandweermensen hun medewerking in de vorm van een erewacht.

Tijdens de herdenking werd stilgestaan bij de neergeschoten Engelse Mosquito boven Bleskensgraaf op 28 mei 1943. Dat is dit jaar 80 jaar geleden. De Canadese bemanning van het vliegtuig was op dat moment op weg naar huis na een bombardement op de stad Essen in Duitsland. De piloot van het vliegtuig overleefde het ongeluk en de tweede man kwam helaas om het leven. Beiden kwamen uit Canada.

Het is belangrijk dat de kinderen op jonge leeftijd al stilstaan bij wat er in de nacht van 28 mei 1943 gebeurde toen een vliegtuig neerstortte en een van de bemanningsleden om het leven kwam. Ook dachten we tijdens deze herdenking aan de huidige oorlogen en de slachtoffers die daar vallen. Op deze manier maken we het voor kinderen heel betekenisvol.

Gerelateerde berichten

Alle nieuwsberichten

Uitnodiging eerste lezing 2024

Het bestuur nodigt u graag uit voor een eerste lezing in het nieuwe jaar 2024, en wel op donderdag 18 januari om 20.00 uur in de Spil, Willem van den…

Terugblik concert Flutamuze

Op vrijdagavond 24 november 2023 verzorgde ensemble Flutamuze een prachtig huiskamerconcert in museum Het Voorhuis. Ze hadden een speciaal concert samengesteld met prachtige stukken in het kader van het 40-jarig…