Ga naar de inhoud

Herdenking oorlogsmonument Boerderij Gijbeland

Op vrijdagmorgen 31 mei vond de jaarlijkse herdenking bij het oorlogsmonument bij Boerderij Gijbeland aan het Koekoekspad te Bleskensgraaf plaats.

Ruim 100 kinderen van de hoogste groepen van de beide lagere scholen in Bleskensgraaf, de School met de Bijbel en De Stapsteen, waren aanwezig. Na de toespraak van Corné Egas, directeur van de School met de Bijbel, droegen van iedere school 2 leerlingen een zelfgemaakt gedicht voor. Viceburgemeester Piet Vat hield namens de gemeente een toespraak en legde daarna samen met 2 kinderen een krans bij het monument. Na de twee minuten stilte werd het Wilhelmus gezongen. Afsluitend legden alle aanwezige kinderen en overige aanwezigen een bloem voor het monument.

Naast de scholen verleenden ook 2 oud-militairen van de internationale legermacht van de Verenigde Naties hun medewerking in de vorm van een erewacht.

81 jaar geleden werd op 28 mei 1943 een Engelse Mosquito neergeschoten boven Bleskensgraaf. De Canadese bemanning van het vliegtuig was op dat moment op weg naar huis na een bombardement op de stad Essen in Duitsland. De piloot van het vliegtuig overleefde het ongeluk, de tweede man kwam helaas om het leven. Beiden kwamen uit Canada.

Mede door deze herdenking staan de kinderen al op jonge leeftijd stil bij wat er in die nacht, zo lang geleden dichtbij, in hun eigen dorp, gebeurde. Uiteraard dachten we tijdens deze herdenking ook aan de huidige oorlogen en slachtoffers die daar vallen. Op deze manier wordt het voor de kinderen heel betekenisvol gemaakt.

Gerelateerde berichten

Alle nieuwsberichten

4 juni Museum Het Voorhuis gesloten

Dinsdagmiddag is Museum Het Voorhuis gelsoten wegens expositiewisseling.Zaterdag 8 juni is de nieuwe expositie ‘Meten is weten’ te bezoeken. Hartelijk welkom!

Open Monumentendag 14 september 2024

De Open Monumenten 2024 komt weer op de radar. Dit  jaar is het thema Netwerken, routes en verbindingen. De zes samenwerkende Historische Verenigingen in Molenlanden en de SIMAV  bereiden een…