Ga naar de inhoud

Terugblik zomerexcursie naar stoomgemaal De Cruquius en Alkmaar op zaterdag 31 augustus 2019

Het stoomgemaal De Cruquius is gebouwd in 1849 voor de droogmaking van de Haarlemmermeer en een uniek voorbeeld van neogotische architectuur in Nederland waarbij veelvuldig gebruik is gemaakt van gietijzeren ornamenten. De imposante combinatie van techniek en architectuur maken het stoomgemaal tot een industrieel monument van wereldformaat. De machinekamer, waar sinds 1849 niets is veranderd, is een wonder van Victoriaanse techniek en huisvest de grootste stoommachine ter wereld in zijn soort. De cilinder heeft een diameter van maar liefst 3,66 meter! We werden door deskundigen rondgeleid en kregen een demonstratie van de machine te zien.

Het reisdoel voor de zomerexcursie van 31 augustus 2019 was stoomgemaal De Cruquius en Alkmaar. We werden met onze groep van 54 personen gastvrij ontvangen in Theehuis Cruquius met koffie, thee en gebak.

Aansluitend hebben we heerlijk geluncht in het naastgelegen Theehuis Cruquius waarna we richting Alkmaar vertrokken  voor het middagprogramma. We startten met een mooie rondvaart door de grachten en voeren onder ongeveer 20 veelal lage bruggen door. Naar de rondvaart hebben we kunnen genieten van de prachtige historische binnenstad met het Waagplein en de Grote Kerk en de vele hofjes als hoogtepunten.

Gerelateerde berichten

Alle nieuwsberichten

Uitnodiging eerste lezing 2024

Het bestuur nodigt u graag uit voor een eerste lezing in het nieuwe jaar 2024, en wel op donderdag 18 januari om 20.00 uur in de Spil, Willem van den…

Terugblik concert Flutamuze

Op vrijdagavond 24 november 2023 verzorgde ensemble Flutamuze een prachtig huiskamerconcert in museum Het Voorhuis. Ze hadden een speciaal concert samengesteld met prachtige stukken in het kader van het 40-jarig…