Ga naar de inhoud

Europese volksverhalen: vertellers en locaties

08 september 2018 — 11.00, 12.00, 14.00 en 15.00

Tijdens de Open Monumentendag Molenwaard 2018 zijn op vier mooie locaties zijn verhalenvertellers te beluisteren met Europese volksverhalen.

Er zijn vier vertelrondes: 11.00, 12.00 uur, 14.00 en 15.00 uur.
Ook hier is het aantal bezoekers per ronde gelimiteerd. Aanmelden verzekert u van een plaats.
Aanmelden Volksverhalen: stuur een e-mail (bij voorkeur en kan direct) tot uiterlijk 1 september, naar omdmolenwaard@binnenwaard.nl  o.v.v: Verhalen, naam, adres, aantal personen, welke verhalen (allemaal kan ook) en eventueel voorkeurstijden.
Telefonisch aanmelden kan op 24–8, 27-8 en 31-8 van 16.00 – 19.00 uur. Telefoon 0184-601751 of 0184-418688.

Met uw wensen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden. U krijgt zo spoedig mogelijk bericht op welke tijden u op een locatie wordt verwacht. Tussen de verhalen is er voldoende tijd naar een volgende locatie te rijden, een monument in de buurt te bezoeken of een kopje koffie te drinken.

1. Bastiaan de Zwitser
Bastiaan de Zwitser is een ambachtelijke verhalenverteller. Met aandacht en plezier bewerkt hij bestaande verhalen of schrijft volledig nieuwe vertellingen. Hij vertelt met een warme stem en schalkse humor en neemt je graag mee op reis in je hoofd. Sagen en Mythen zijn de specialiteit van de Zwitser. Zij verbinden de dagelijkse wereld met de magie en mysterie van de menselijke verbeelding.
Vandaag vertelt hij Het Witte Hert. Een Zwitsers volksverhaal uit de streek van Zürich. Over een jager die zijn lief moet redden en daarvoor zelfs naar de andere wereld voor moet reizen.
Locatie: Westeinde 34, Wijngaarden.
Het verhaal wordt verteld bij de negentiende-eeuwse boerderij op een middeleeuwse woonheuvel van de familie Van de Plas. De middeleeuwse boerderij stond met de voorgevel aan de Vliet, een echte waterweg.

2. Janneke Tanja
Janneke is een verteller met vele gezichten. Soms doldwaas, soms super serieus, teder en intiem maar ook groots en meeslepend. Ze weet feilloos de scherpe randjes en donkere hoekjes in oude verhalen te vinden, waardoor overbekende sprookjes ineens een hele andere toon krijgen. Met haar lichte, beeldende taal lokt ze haar luisteraars mee naar de mooiste wereld die er bestaat: die van hun eigen fantasie.
Voor Open Monumentendag duikt zij haar verzameling Griekse mythen in. Wonderlijke, eeuwenoude verhalen die door hun universele thema’s nog steeds opvallend actueel zijn. Verhalen over liefde, leven en dood, eenzaamheid…
Neem nu Pygmalion – het verhaal van een beeldhouwer die zijn hele hart en ziel legt in een beeld van een onbereikbare vrouw, een beeld dat zó levensecht wordt dat hij er tot zijn eigen wanhoop tot over zijn oren verliefd op wordt. Hoe kan hij leven, wetend dat zij zijn liefde nooit zal beantwoorden?
Locatie: Boerderij De Rozenhof, Heulenslag 29, Bleskensgraaf.
We zijn te gast in de sprookjesachtige tuin van Sonja Kroep, tuinliefhebbers zullen hiervan watertanden. En dan zij er ook nog prachtige beelden gemaakt door Jaap Kroep,

3. Hans van Woerkom
Hans van Woerkom begon zijn vertelcarrière als docent op de lagere school. Nu is hij fulltime verhalenverteller en vertelcoach. Hij vindt het bijzonder om mensen te inspireren door verhalen. De laatste jaren geeft hij steeds vaker zijn expertise door: in workshops ondersteunt hij mensen bij het beter vertellen van hun verhalen. Bij open monumentendag heeft hij twee vertelvoorstellingen bij zich die hij afwisselend ten gehore brengt.
Het Land waar nooit iemand sterft: Iers volksverhaal
Garrett groeit op in diepe armoede en toch houdt hij zich op de been met een bijzondere gedachte: ‘Ik wil leven in een land waar ik eeuwig kan leven.’ Als hij 18 jaar oud is, gaat hij op zoek naar dat land. Onderweg ontmoet hij enkele oude mannen, die hem een aantrekkelijk voorstel doen. Accepteert Garrett hun voorstel of gaat hij voor eeuwig?
Lady Ragnell: een verhaal uit de tijd van Koning Arthur
Met schrik in de ogen keert Koning Arthur terug van de jacht. Aan Gawain vertelt hij over twee bijzondere ontmoetingen. Eerst achtervolgde hij een prachtig hert. Niet veel later stormde een verbolgen ridder op hem af. Die merkte dat de koning ongewapend was. ‘Arthur, je kunt je leven slechts redden als je de oplossing weet van dit raadsel…!’
Locatie: De Schaapskooi, A 89, Ottoland.
De 700 schapen van de familie Hagoort zijn aan het werk op vele kaden en dijken. De thuisbasis is beschikbaar voor deze verteller.

4. Gerda Hoogendijk
Gerda Hoogendijk heeft haar hart verpand aan de vertelkunst: als verteller, als initiatiefnemer van Stichting de Verhalencompagnie en als eeuwige student. Ze houdt van verhalen met een kwinkslag, avontuur en diepgang. Deze verhalen vertolkt ze op haar manier: lichtvoetig, met passie. drama en humor.
Bij Open Monumentendag heeft ze Italiaanse verhalen bij zich. Verhalen over eten, hartstocht, schoonheid, oog om oog, tand om tand.
‘Wat heb je voor heerlijks in de pan’ vraagt Brunetta. Ze komt naast hem aan, kijkt hem uitdagend aan, tilt de deksel op, snuift de geur op en vraagt…. ‘Ruilen? Jij een kus, ik een mals stukje vlees uit deze pan?’
Locatie: Buitenhaven 9, Nieuwpoort.
U wordt ontvangen in een prachtig monumentaal herenhuis, gebouwd midden 19e eeuw.

Nieuwsgierig naar de verhalen? Kom gezellig luisteren.

Toekomstige activiteiten

Alle activiteiten