Ga naar de inhoud

Jubileumexcursie naar Gevangenismuseum Veenhuizen en Vesting Bourtange

29 augustus 2015 — 7.30

Het is deze zomer 25 jaar geleden dat we onze eerste excursie naar Buren hebben georganiseerd. Het leek ons daarom een goede gelegenheid ditmaal een bijzondere excursie met een feestelijk tintje te organiseren. Voor deze extra lange excursie (tot tien uur ’s avonds!) hebben we gekozen voor een verre trip naar het voor ons minder bekende Noord-Nederland, te weten het prachtige Gevangenismuseum in Veenhuizen en de Vesting Bourtange. Deze excursie wordt besloten met een diner.
Onze eerste bestemming is het monumentale Gevangenismuseum in het Drentse gevangenisdorp Veenhuizen, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Na aankomst is het eerst tijd voor koffie met gebak. Daarna krijgen we een rondleiding door het voormalige gevangeniscomplex dat in 1823 is gebouwd en nu als museum dienst doet. Hier ontdekt u welke straffen er in verschillende perioden in zwang waren en hoe een strafinrichting er vroeger uitzag. Aansluitend gebruiken wij de lunch in het gevangeniscomplex tussen de tralies.
Na de lunch vertrekken we naar het bijzondere vestingstadje Bourtange in Oost-Groningen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw is dit pittoreske stadje, ooit in opdracht van Willem van Oranje als verdedigingslinie gebouwd, schitterend gereconstrueerd naar de situatie van 1742 met prachtige vestingwerken en bastions. U heeft hier alle tijd om dit moois zelf te gaan bekijken. Voordat we uit Bourtange vertrekken, gebruiken we met elkaar nog een consumptie in café-restaurant ’s Lands Huys op het schilderachtige marktplein. Op de terugweg stoppen we nog voor een heerlijk driegangendiner als afsluiting van een prachtige dag.

Toekomstige activiteiten

Alle activiteiten