Ga naar de inhoud

Jubileumexcursie 17 juni naar Texel

17 juni 2023 — 7.30

Dit jaar bestaat onze vereniging 40 jaar: een goede gelegenheid om een bijzondere excursie met een feestelijk tintje te organiseren. Voor deze extra lange excursie (tot ca. 22.00 uur) hebben we gekozen voor een trip naar het mooie Waddeneiland Texel. Texel heeft een rijke geschiedenis met het hoogtepunt in de 17de – en 18de eeuw toen de VOC handelsschepen vanuit de Zuiderzee op de Reede van Texel zich bevoorraadden en wachtten op gunstig weer om uit te varen naar o.a. de Oostzeelanden en Oost-Indië.

Voordat we op de veerboot naar Texel gaan, drinken we in Den Helder koffie/thee met gebak in restaurant Stoom, gevestigd in een monumentaal pand dat vroeger dienst deed als onderhoudswerf van de Koninklijke Marine.

Bij aankomst op Texel maken we met onze touringcar een rondrit over het eiland met uitleg van een gids. Vervolgens gebruiken we in brasserie Lindeboom in Den Burg een uitgebreide lunch met o.a. soep en de traditionele kroket.

Na de lunch brengen we een bezoek aan museum Kaap Skil in Oudeschild. Hier kunt u de geschiedenis van Texel beleven. Heel bijzonder is de vitrine met ‘De Jurk’ waarvan heel recent een driedelige documentaire op televisie is uitgezonden. Deze jurk is in 2014 door Texelse duikers gevonden in het zogenaamde ‘Palmhoutwrak’ voor de kust van Texel. Deze zijden jurk heeft ca. 400 jaar in een kist gelegen en is in een onwaarschijnlijk goede conditie gebleven en wordt wel de Nachtwacht van de archeologie genoemd. Tevens heeft het museum een buitenterrein, dit belicht het dorpse leven op Texel van vroeger, waar de ambachtslieden aan huis werkten. In de authentiek ingerichte vissershuisjes heeft de tijd stilgestaan. Een smederij en bakkerswinkeltje maken het beeld van het oude dorp Skil compleet.

Na het museumbezoek rijden we terug naar Den Burg, waar u anderhalf uur de tijd krijgt om naar eigen keuze te shoppen, bierproeverij of oudheidkamer te bezoeken of een terrasje te pikken.

Voor we weer met de veerboot naar het vaste land vertrekken, staat er in Het Schoutenhuys in Den Burg nog een diner in de vorm van een uitgebreid warm buffet en dessert voor ons gereed. Dit monumentale Schoutenhuis uit 1652 was het verblijf van de Schout van Texel en tevens gerechtsgebouw.

Deze jubileumexcursie is een absolute aanrader en belooft een onvergetelijke dag te worden.

Het programma voor deze dag ziet er als volgt uit:

07.30 uur Vertrek per touringcar vanaf parkeerplaats achter De Spil te Bleskensgraaf  (07.15 uur aanwezig! )

09.30 uur Koffie / thee met gebak in Den Helder

11.00 uur Rondrit over het eiland ( met gids)

12.30 uur Lunch in Den Burg

14.15 uur Bezoek aan museum Kaap Skil in Oudeschild

16.15 uur Anderhalf uur vrijaf ter vrije besteding in Den Burg

17.45 uur Diner in Den Burg

20.00 uur Vertrek vanaf Texel

22.00 uur Aankomst in Bleskensgraaf

De kosten voor deelname bedragen € 110,- p.p. all-in. We zijn ons ervan bewust dat dit een flink bedrag is, maar deze bijzondere jubileumexcursie, met lunch en diner, is dit absoluut waard. Mensen met een museumjaarkaart krijgen € 7,50 korting. Dit aangeven bij de opgave. Als er specifieke dieetwensen zijn, wilt u deze dan ook bij uw opgave vermelden.

* Vanwege de kosten zal er dit jaar één excursie worden georganiseerd.

U kunt zich opgeven vanaf maandag 22 mei 09.00 uur bij Alie Verhoef – den Boer tel. 0184 – 641629.

Snelle opgave is gewenst, want vol is vol.

Betaling vóór 10 juni op rekening: NL 91 RABO 0342 7025 21 t.n.v. Historische Vereniging Binnenwaard onder vermelding van ‘excursie Texel’.

De excursiecommissie:

Alie Verhoef – den Boer, Bob de Vries en Rien Brandwijk

Toekomstige activiteiten

Alle activiteiten