Ga naar de inhoud

Macht en pracht bij de boerenstand

17 oktober 2013 — 20.00

Macht en Pracht bij de boerenstand door mevrouw G. Jager, directeur zilvermuseum Schoonhoven en taxatie door de heer A. Rikkoert

Het bestuur nodigt u graag uit voor een lezing op donderdag 17 oktober 2013 in De Spil, Willem van den Heerikweg 1 te Bleskensgraaf.

Het onderwerp voor deze avond is: MACHT EN PRACHT BIJ DE BOERENSTAND aansluitend taxatie

Spreker is mevrouw G. Jager van het Zilvermuseum Schoonhoven, na de pauze taxatie van klein zilver- en goudwerk door de heer A. Rikkoert van het Schoonhovens Silverhuys.

Voortbordurend op het thema “Macht & Pracht van de boerenstand” van de Open Monumentendag 2013, zal mevrouw Gemke Jager een lezing houden. Zij zal ons ook een stukje film laten zien over de “making off” van een Zeeuwse knoop van filigrainmaker/zilversmid Cor Kuijf uit Schoonhoven.

Voor de negentiende eeuw bestond het huishoudelijk zilver bij welvarende plattelandsbewoners uit een eenvoudig assortiment eet- en drinkgerei. Door de toenemende welvaart van de plattelandsbewoners tijdens de negentiende eeuw ontstonden nieuwe centra van edelsmeedkunst naast die in Holland en Friesland. Voor onze streek was dit Schoonoven.

De zilveren voorwerpen die op het platteland werden gebruikt, waren meestal eenvoudiger uitgevoerd dan die van de bemiddelde stadsbewoners. Veel voorwerpen van het platteland zijn gebruikt als geschenk bij of als aandenken aan een bepaalde gebeurtenis. Men bezat in de achttiende en negentiende eeuw veel kleingoed en snuisterijen van zilver die geen grote waarde vertegenwoordigen.

Na de pauze is er de mogelijkheid om meegebrachte kleine zilveren en gouden gebruiksvoorwerpen en sieraden te laten taxeren door de bekende taxateur de heer Rikkoert.

Let op: u kunt maximaal twee voorwerpen laten taxeren na aanmelding via secretariaat@binnenwaard.nl of 0184-422749, dit om alles in goede banen te kunnen leiden op deze avond.

Het bestuur hoopt u op 17 oktober te mogen begroeten. Ook niet-leden zijn hartelijk welkom, zij betalen € 2,00.

Met vriendelijke groet,

Historische Vereniging Binnenwaard

Toekomstige activiteiten

Alle activiteiten