Ga naar de inhoud

Open Monumentendag

12 september 2015 — 10.00-16.00

omd2015In en om het Historisch Museum Het Voorhuis is het op 12 september een drukte van belang. Van 10.00 – 16 uur zijn een aantal ambachtslieden/kunstenaars aan het werk. U kunt op u gemak kijken en vragen stellen.

Demonstraties worden gegeven door:

Dirkje Aslander uit Brandwijk              –  marmeren/houten
Dirkje heeft samen met haar man, 36 jaar een antiekboerderij gerund op Hofwegen in Bleskensgraaf. Zij heeft een beroepsopleiding Afdeling Oude Technieken  gevolgd, bij de heer van Schaik in Tiel. Zij schildert zeer vakkundig alle marmer en houtsoorten. Iets wat vroeger veel toegepast werd om eenvoudig materiaal er chiquer uit te laten zien. Daarnaast is zij erg creatief met stofjes.

Jantine van Vliet uit Molenaarsgraaf            – goudsmid
Jantine heeft haar opleiding gehad in Schoonhoven en is zelfstandig goudsmid. Thuis heeft zij een eigen atelier. Zij voert reparaties uit, bewerkt oud goud naar nieuwe sieraden en ontwerpt ook nieuwe sieraden. Op deze dag kunt u haar aan het werk zien, zij kan ter plekke kleine reparaties doen of klein polijstwerk.

Juul Visscher uit Giessenburg                  – glas-in-lood
Juul volgt al 18! Jaar lessen bij leermeester Jan Erkelens in Ameide. Zij beheerst zowel Tiffany als glas-in- lood zetten. En vooral de restauratie van glas in lood, vind zij een uitdaging. Haar garage richtte zij in als privéatelier en daar brengt zij vele uren door.

Maarten van Zee uit Goudriaan            – smeedwerk
Maarten heeft een opleiding genoten tot hoefsmid. Zijn vader, Krijn van Zee, was ook smid, deels hoefsmid deels smeedwerk waarbij onder andere hekken, muurankers, gehengen en scharnieren, grendels en allerlei gereedschap uit zijn handen kwamen. Een gesmeed voorwerp is altijd te onderscheiden van bijvoorbeeld gestanste producten, het kan een sierlijk vorm hebben of met merktekens versierd zijn, afhankelijk van de creativiteit van de smid. Maarten heeft in zijn jeugd van alles zien maken en smeedt uit liefhebberij eenvoudige voorwerpen. Dit zal hij deze dag laten zien, waarbij hij benieuwd is naar uw reacties.
NB: Vader Krijn heeft het ijzerwerk aan Het Voorhuis gerepareerd en ontbrekende onderdelen bijgemaakt.

Rokus van de Giessen uit Goudriaan    – reparatie en bijschilderen antieke tegels
Rokus is oud-aannemer en groot liefhebber en verzamelaar van antieke tegels en keramiek. Daarbij heeft hij een onverminderde belangstelling voor archeologie. Hij heeft zichzelf ontwikkeld tot een vakkundig hersteller van tegels, tegeltableaus en keramiek; werkt beschadigde beschilderingen bij. Hij zal ter plekke laten zien wat hij doet. Praten gaat moeilijk, maar indien nodig, zal zijn vrouw als tussenpersoon optreden.

Steven van Helleman uit Middelburg     – houtsnijden
Steven is oud- timmerman; in de restauratie kwam hij het meest tot zijn recht. Hij ontwikkelde vaardigheid en aardigheid in hout draaien en snijden. Hij heeft de schouwlijst in Het Voorhuis gemaakt aan de hand van een klein teruggevonden fragment. Hij zal deze dag bij de boerderij laten zien hoe het houtsnijden in zijn werk gaat.

En ook staat de gezellige snuffelkraam met BROCANTE bij het museum,  10.00 uur start de verkoop.

In Het Voorhuis zijn veel toepassingen te zien: de tegeltjes uit verschillende eeuwen, En bekijkt u ook de eikenhouten schouwlijst met de gesneden koppen, dit kwam zelden boor in boerderijen.(In Het Voorhuis is een uitgebreide toelichting aanwezig) In de opkamer ziet u een ‘gemarmerde’ schoorsteenmantel (oude verftechnieken ‘houten ’of ‘marmeren’ laten door middel van het aanbrengen van verf- en laklagen het voorwerp luxer lijken) aan de gevels siersmeedwerk, kortom veel te kijken en bewust te worden.
Voornamen huizen, kastelen of paleizen kennen we in de binnenwaard niet. Echter in sommige kerken is zeker kunstzinnig, ambachtelijk werk aanwezig zoals het koper– en houtsnijwerk aan preekstoel of doophek.
In de molens en bij het gemaal is weer ander vakwerk te bewonderen. Deze dag geeft u een mooie gelegenheid in, soms heel bekende gebouwen, rustig rond te lopen en alles eens goed te bekijken.

Deze dag zetten vermelde monumenten van 10.00 tot 16.00 uur de deuren open. Zij zijn herkenbaar aan de witte vlag met het gele logo van Open Monumentendag.

Toegang gratis. U bent van harte welkom

Oud-Alblas
– Hervormde kerk, de bakstenen toren stamt uit 1400, kerkzaal uit de 19e eeuw.
– Peilmolen uit 1818, niet toegankelijk. Demonstratie van de werking en op verzoek het op– en afzeilen. Kinderen kunnen een modelmolen zelf bedienen.
– Dorpsstraat 96, het ijzeren hek voor de woning is een mooi voorbeeld van siersmeedwerk.

Bleskensgraaf
– Hervormde kerk, wederopbouw kerk uit 1948, een deel van inventaris is afkomstig uit de oude kerk, beschrijving houtsnijwerk van het doophek in het laatste verenigingsblad.
– Korenmolen De Vriendschap, is in 2003 grondig gerestaureerd en weer maalvaardig.
– Poldergemaal Sliedrecht, Abbekesdoel 13 (bij De Krom) gerestaureerd dieselgemaal, de twee cilinder Bronsmotor, uniek in Nederland, is in bedrijf te zien.
– Historisch Museum Het Voorhuis, verplaatste zeventiende eeuwse boerderij met veel authentieke elementen en binnen en buiten demonstraties van diverse ambachten.

Brandwijk
– Gereformeerde kerk, Gijbelandsedijk, uit 1897, voorgevel met neoclassicistische elementen.
In de kerk is een prachtige expositie zien van antieke en oude bijbels onder andere de eerste Statenvertaling, de Elsevierbijbel uit 1663, bijbels die zijn aangeboden aan leden van het Oranjehuis, bijbels met afbeeldingen gemaakt door bekende kunstenaar en bijbels verbonden met plaatsen.

Molenaarsgraaf
– Hervormde kerk, koor uit de 15e eeuw, schip uit de 16e eeuw, fotoboeken met grafzerken, ordners met kerkelijke zaken.

Ottoland
– Hervormde kerk, in 1732 gebouwd op fundament van een voorganger. Informatie over de kerk en predikanten aanwezig. Het houten schot met de klok achter het orgel is momenteel zichtbaar omdat het orgel vervangen wordt.

Goudriaan
– Hervormde kerk, oorspronkelijk éénbeukige kruiskerk, koor uit de 16e eeuw, preekstoel uit 1642, herenbank met wapen.

Toekomstige activiteiten

Alle activiteiten