Ga naar de inhoud

Expositie INSLAG

05 maart 2016 — 10.00

Expositie INSLAG, van 5 maart – 28 mei in Museum Het Voorhuis.

Van 5 maart t/m 28 mei 2016 is er een bijzondere tentoonstelling te zien in Museum Het Voorhuis te Bleskensgraaf. Een combinatie van hedendaagse kunst, ambacht en cultuurhistorie. Hedendaagse kunstenaars hebben zich laten inspireren door een versleten, geweven, geblokte keukendoek.

Inslag Expositie Leaflet - Laren - bloempot

De kunstenaars, uit allerlei disciplines, zijn gevraagd om een oude versleten ‘Bonte Keukendoek’ te verwerken tot een kunstwerk. Het geweven textiel is in een restaurant eerst als servet gebruikt, toen als theedoek, daarna als poetsdoek. En dan nu als geheel versleten lap, een grondstof voor de kunstenaars, een inspiratiebron voor het creëren van nieuw werk.

Samensteller van de tentoonstelling Elganan Jelsma: “Bij het recyclen van oude materialen gaat het niet alleen over het bewust omgaan met afval, maar ook over iets nieuws creëren, iets vormgeven, iets ‘moois’ maken. En door één soort afval/grondstof te kiezen komt de diversiteit van de kunstenaar meer naar voren. Het geeft de kunstenaar de mogelijkheid om zijn/haar talent en eigenheid te laten zien. Er zijn schilderijen, collages, sieraden, een foto, een gedicht en beelden te zien. Een enorme variëteit aan kunsten, technieken en ambachten.”

F_Max, Moers parelketting,inzoom, 2015De tentoonstelling is zeer gevarieerd. Zo maakte sieradenontwerper Floor Max een sieraad met parelmoer. Joke Blokland breide een nieuwe theedoek. Irma Frijlink borduurde het ‘onderonsje’ geïnspireerd op de gesprekken tijdens de afwas. Inger Vonkeman brengt in haar werk twee culturen samen. Claudia Gianotten Gedekte feesttafel, gemengde collage techniek met acryl, papier en theedoek, 30x30cmClaudia Gianotten maakte vrolijke collages van een gedekte tafel en bloemstillevens. Marianne Kemp, die het ambacht weven als techniek gebruikt, heeft nu de draden van de theedoek uitgehaald en opnieuw ingeweven. Gerard Beentjes schreef het gedicht ‘Ode aan de pompdoek’. Tassenontwerpster Sacha Wendt maakte een ‘Birkin’ tas van de versleten theedoek en zo is er nog veel meer te zien. Ook is er speciaal een leuk, educatief weefkwartet uitgegeven. Daarnaast is er informatie over de weefgeschiedenis en het ambacht weven.

Deelnemende kunstenaars:

Gerard Beentjes, Joke Blokland, Udo Brähler, Irma Frijlink, Eddy Geerlings, Claudia Gianotten, Desiré Haverkamp, Elganan Jelsma, Eva Kasbergen, Marianne Kemp, Floor Max, Carola Mokveld, Guido Orsetti, Heidy Orsetti-Masman, Rob Schultheiss, Greetje Sieders, Inger Vonkeman, Wilma van Weijen, Sacha Wendt, Hanke Wiegand.

 

Toekomstige activiteiten

Alle activiteiten