Ga naar de inhoud

Gijbelandsedijk 7-8

Karakteristiek T-huis boerderij, met achtergelegen stal tevens met hooizolder en dwarsdeel. Voorhuis met vlechtingen in de kopgevels en rode strekken en rond vensteromlijstingen. Gevelindeling hier en daar gewijzigd. Ook voorgevel waarschijnlijk ooit met deur in het midden.

Gevels: IJsselsteentjes in kruisverband. Rode strekken en rode rondvensteromlijstingen. Vlechtingen in de kopgevels. Wanden van achtergelegen stal deels van hout. Gepleisterde plint. Venster indeling hier en daar gewijzigd, vensters vergroot.

Vensters/deuren: Deels origineel. Houten schuifvensters met 2-ruits bovenlichten en originele houten 4-ruits rondvensters. IJzeren rondboog stalvensters met roeden. Houten roedeverdeling aan rechterzijde.

Dak: Voorhuis onder rieten zadeldak. Stal/schuur eveneens onder zadeldak, deels riet, grotendeels golfplaten dekking.

Groenaanleg: Fraaie zeer hoge esdoorn en leilinden voor het huis.
Bijzonderheden : Gevelsteen met bouwjaar in voorgevel.

Motivatie: Karakteristiek geheel.

Bouwjaar: 1859

Al sinds 1874 is de naam Van de Giessen aan de boerderij verbonden en sinds 1805 ging de boerderij door vererving naar zoon of dochter. Het voorhuis werd in de twintigste eeuw in twee woningen gesplitst, waarvan het adres tot 1951 Brandwijk nrs. 68 resp. 68a was. Met de invoering van straatnamen in 1951 werd het adres Gijbelandsedijk nr. 7 resp. 8. Tot enige jaren geleden werd in de voortuin middels mosplakjes het jaar aangegeven waarin we leven. Met de splitsing van de voortuin is aan deze traditie helaas een einde gekomen.

Details

Volgnummer 62 zh-zw-184-04
Oorspronkelijke functie Boerderij
Huidige functie Boerderij

Galerij