Ga naar de inhoud

Expositie De streek in beeld door schilder Rook van Vuuren

15 september 2018 — 26 januari 2019

Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van de Historische Vereniging Binnenwaard is er een overzichtstentoonstelling De streek in beeld in museum Het Voorhuis te zien van het veelzijdige werk van schilder Rook van Vuuren. Op de lagere school blijkt dat hij goed kan tekenen. Achterin zijn tekenboek uit 1932 staan schitterende potlood- en krijttekeningen. Prachtige landschappen van de Alblasserwaard door hem in de schoolbank op papier gezet naar een schetsje dat hij vooraf maakte.

Rook van Vuuren uit Brandwijk was medeoprichter en bestuurslid van de vereniging van 1983 tot 1992. Hij illustreerde het kwartaalblad en heeft zijn steentje bijgedragen aan de op- en inrichting van de Oudheidkamer in Wijngaarden en de groei en bekendheid van de vereniging.

Van Vuuren maakte vaak in opdracht schilderijen en pentekeningen en illustreerde een boek over de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Zijn schilderijen gingen de grens over naar onder andere Polen en zelfs Canada. Bekend zijn de door hem beschilderde melkbussen, kolenkitten, hooikisten, kopjes, flessen, dienbladen et cetera. Voor huwelijken of jubilea beschilderde hij allerlei objecten met de betreffende boerderij, woning, vereniging of bedrijf. Beschilderde kop en schotels, die hij op rommelmarkten kocht, waren een geliefd verjaarscadeau.