Ga naar de inhoud

Expositie Poppenhuizen

08 juni 2019 — 14 september 2019

Poppenhuizen, wie heeft er vroeger niet mee gespeeld? Dat was vroeger wel anders, want een poppenhuis was geen kinderspeelgoed maar de hobby van welgestelde dames, die als het ware een kopie van hun eigen huis creëerden, inclusief de gehele inrichting en aankleding. De poppenhuizen van toen zijn cultuurhistorisch van groot belang want ze geven een goed beeld van de huishoudens en leefstijl van de gegoede stand in die tijd.
Ook nu nog worden poppenhuizen voor 90 procent voor en door volwassenen gebouwd en ingericht. Er zijn tijdschriften met poppenhuizen en miniaturen om zelf te maken of te kopen. Op Marktplaats vind je poppenhuizen en allerlei meubeltjes, poppetjes, zowel nieuw als gebruikt. Webshops waar je bouwpakketten kunt kopen. Sommige mensen plaatsen houten kubussen op elkaar om zo de diverse vertrekken te creëren. Zowel mannen als vrouwen steken er veel tijd, energie en creativiteit in om prachtige huizen te maken.
Maar natuurlijk zijn er ook nog steeds poppenhuizen te koop voor kinderen om echt mee te spelen.
In museum Het Voorhuis is een mooie verzameling van poppenhuizen te zien, onder andere kamers met een bepaald thema zoals een kamer uit de jaren zestig, een schildersatelier, een schoolklasje en een puberkamer. Daarnaast is er een miniatuur caravan te bewonderen. In de Oomskamer in het museum is een miniatuur bibliotheek te zien met een bijzonder detail. Met sommige tentoongestelde poppenhuizen is in het verleden ook echt gespeeld. Laat u verrassen door de nauwkeurigheid en de creativiteit van de makers.