Ga naar de inhoud

Expositie: Naar School

04 juni 2016 — 17 september 2016

 

Het onderwijs vernieuwt en verandert in hoog tempo. Oude lesmethoden worden ingeruild voor  moderne waarbij het kind centraal staat. De middelen die de leerkracht bij het lesgeven ondersteunen, worden geavanceerder. De dia- en filmprojector is vervangen door de beamer en het traditionele krijtbord maakt plaats voor het digitale schoolbord.

leesboekjeLeer- en hulpmiddelen
De tentoonstelling is samengesteld van materiaal dat afkomstig is van alle scholen uit de voormalige gemeente Graafstroom, particulieren en het depot van het museum. Er is een grote verscheidenheid aan oude leermiddelen te zien. Griffeldozen, leien, krijtjes, schrijf- en tekenschriften, overtrekblaadjes en papiertjes met de eerste sommen. Reken-, taal- en leesboekjes van allerlei signatuur. Het openbaar onderwijs las Pim en Mien, de christelijke scholen lazen Jaap en Gerdientje. De kroontjespen, inktpot en kroontjespeninktlap gemaakt van oude katoenen lapjes, herinneren aan de schooltijd van vroeger. Zo zijn er ook schoolbankjes, een lessenaar, een houten schooltas, een grote en kleine leesplank van Aap-Noot-Mies met bijbehorende leesboekjes en kaarten geïllustreerd door Jetses. Er hangen landkaarten en oude schoolplaten van onder andere Isings en Jetses die werden gebruikt als illustratie bij de verhalen die de schoolmeester vertelde. Oude en nieuwe rapporten laten zien hoe in de loop van de tijd de beoordeling van de kennis van de leerlingen werd en wordt beoordeeld. In de schoolkranten, van gestencilde tot digitale, lezen we nieuws van het schoolteam, verslagjes en verhalen van de kinderen.

Tijdens de gehele expositieperiode kunnen kinderen en ouderen in het museum ervaren hoe het was om met een kroontjespen te schrijven.

schoolklasFoto’s
Heel veel foto’s van toen en nu: klassenfoto’s, schoolreisjes, grote avond,  kerstfeest, Sint Nicolaas etc. Er is zoveel fotomateriaal van alle scholen ter inzage, dat we de volgende indeling hebben gemaakt.
Goudriaan en Ottoland: de obs en cbs – zaterdag 4 juni t/m zaterdag 9 juli.
Brandwijk, Molenaarsgraaf en Wijngaarden: de obs en cbs – zaterdag 16 juli t/m zaterdag 13 augustus.
Bleskensgraaf en Oud-Alblas: de obs en cbs – dinsdag 16 augustus t/m zaterdag 17 september.
De foto’s zijn alleen ter inzage zoals hierboven is vermeld: de genoemde scholen zijn uitsluitend gekoppeld aan de vermelde periode.

Het is de moeite waard terug te zien op een stukje schoolgeschiedenis. Of op zoek te gaan naar de schoolfoto’s van jezelf, ouders of grootouders. En een mooie gelegenheid voor ouders en grootouders om hun kinderen en kleinkinderen te laten zien hoe het was toen zij naar school gingen.

schoolplaat

De tentoonstelling loopt tot en met 17 september 2016. Het museum aan het Koekoekspad is iedere zaterdag en derde dinsdag van de maand geopend van 14.00 tot 16.30 uur. Groepen zijn op afspraak welkom op andere tijden: telefoon 0184-422749, b.g.g. 0184-641629 of via e-mail secretariaat@binnenwaard.nl