Ga naar de inhoud

Museum Het Voorhuis weer open!

De collectie babykleertjes en gebruiksvoorwerpen zoals speldenkussens, verzorgingsmiddelen en luiermanden uit de jaren twintig en zestig van de vorige eeuw uit het depot van het museum is weer te zien voor onze gasten. Bij sommige voorwerpen is de tand des tijds te zien, maar anderen zijn nog zo goed als nieuw.

Een en ander is aangevuld met een deel uit het kraammuseum van Francien van Helden uit Dussen zodat een compleet beeld te zien is van wat er allemaal rondom de geboorte van een baby gebruikt werd door de baker (later de kraamverzorgster), de moeder en het kindje.

Veel is er in de loop der jaren veranderd op het gebied van de hygiëne en verzorging van moeder en kind. Tot eind achttiende eeuw werden kindjes volledig ingebakerd met linnen doeken en zwachtels. Na de achttiende eeuw ontdekte men dat inbakeren de groei van het kindje belemmerde en werd het niet meer gebruikt. Ongeveer twintig jaar geleden is het inbakeren herontdekt voor kindjes die onrustig zijn en slecht slapen. Rituelen en gebruiken zijn veranderd of hebben plaatst gemaakt voor nieuwe. 

De doop is een belangrijk ritueel. Bij de protestanten vindt dit meestal binnen drie maanden plaatst. Het kindje is gekleed in een witte doopjurk, als symbool van onschuld.

De tentoonstelling In de wieg gelegd laat een fraaie collectie doopjurken en enkele oude doopmutsjes zien. 

In overleg met Francien van Helden is besloten om de expositie ‘In de wieg gelegd’ te verlengen tot en met zaterdag 26 maart 2022.

Francien zal zelf tijdens de openstellingen van dinsdag 15 februari en zaterdag 26 maart in het museum aanwezig zijn om tekst en uitleg te geven.

Gerelateerde berichten

Alle nieuwsberichten

Uitnodiging eerste lezing 2024

Het bestuur nodigt u graag uit voor een eerste lezing in het nieuwe jaar 2024, en wel op donderdag 18 januari om 20.00 uur in de Spil, Willem van den…

Terugblik concert Flutamuze

Op vrijdagavond 24 november 2023 verzorgde ensemble Flutamuze een prachtig huiskamerconcert in museum Het Voorhuis. Ze hadden een speciaal concert samengesteld met prachtige stukken in het kader van het 40-jarig…