Ga naar de inhoud

Nieuw project bij Museum Het Voorhuis: realisatie van een stoephok

Door verschillende financiële bijdragen is het mogelijk de bouw van een stoephok te realiseren aan de oostkant van het museum. Hier worden in de toekomst de was- en schoonmaakmaterialen tentoongesteld die gebruikt werden tot ongeveer 1960. Ook zullen was demonstraties gegeven worden.

Een stoephok is een eenvoudig gebouwtje om de stoep, aan drie zijden dicht, de waterzijde was open.
De stoep, in het stoephok, bestond uit een paar grote treden in de walkant van een brede, schone sloot waarin stroming aanwezig was. Vanaf de laagste trede kon men gemakkelijk water scheppen om te gebruiken voor het schoonmaken van het melkgerei, de vaat en de was. Er was altijd veel schoonmaakwerk op de boerderij: de melkverwerking tot boter of kaas, vereist brandschoon materiaal. En daarvoor kon destijds nog oppervlakte water gebruikt worden!

De treden naar het water deden tevens dienst als werkplateaus. In weer en wind werden hier de werkzaamheden uitgevoerd. Bij vorst werd in het ijs bij de stoep een bijt gehakt.

In het stoephok was vaak een stookplaats aanwezig, waar water heet gestookt kon worden. Zo’n stoephok was een enorme verbetering van de werkomstandigheden.
Naast de stookplaats, een vatenbank te vinden waarop het schoongemaakte melkgerei te drogen werd gezet.

Waarom een reconstructie?
Zoals bij alle zaken die weinig of niet meer gebruikt werden – ook op het platteland werd waterleiding aangelegd – bleef het onderhoud van stoepen en stoephokken op een gegeven moment achterwege. Daardoor zijn ze vrijwel allemaal verdwenen. De Historische Vereniging Binnenwaard zet zich actief in om streekeigen kleine monumenten te behouden. Dit doet zij door het restaureren van kleine monumenten in de streek zoals boenstoepen, waterinlaten, zijlen, toegangshekken toto kerkhoven, etc. Zij wil  hiermee de verbinding te leggen tussen  de bezienswaardigheden in de streek en in en om museum Het Voorhuis. Het landschap, cultuurhistorie, recreatie en toerisme vormen hiermee een geheel.

Realisatie:
Na het plannen maken, berekenen is het zover dat de uitvoering kan beginnen. De stoep wordt een betonnen stoep, de opbouw wordt van steen en  hout.
De museum klusploeg is voortvarend van start gegaan. Het was nodig om een paar paaltjes te drukken in de sloot, de betonnen stoep wordt hierop ter plekke gestort. 

Vanaf nu zullen regelmatig foto’s van de voortgang op de site geplaatst worden

Gerelateerde berichten

Alle nieuwsberichten

Herdenking oorlogsmonument Boerderij Gijbeland

Op vrijdagmorgen 31 mei vond de jaarlijkse herdenking bij het oorlogsmonument bij Boerderij Gijbeland aan het Koekoekspad te Bleskensgraaf plaats. Ruim 100 kinderen van de hoogste groepen van de beide…

4 juni Museum Het Voorhuis gesloten

Dinsdagmiddag is Museum Het Voorhuis gelsoten wegens expositiewisseling.Zaterdag 8 juni is de nieuwe expositie ‘Meten is weten’ te bezoeken. Hartelijk welkom!

Open Monumentendag 14 september 2024

De Open Monumenten 2024 komt weer op de radar. Dit  jaar is het thema Netwerken, routes en verbindingen. De zes samenwerkende Historische Verenigingen in Molenlanden en de SIMAV  bereiden een…