Ga naar de inhoud

Oude gevelstenen krijgen weer een plekje bij Museum Het Voorhuis

In de loop van de jaren heeft  de Historische Vereniging Binnenwaard verschillende gevelstenen ontvangen. Van het depot zijn de stenen verhuist naar een zichtbaar plekje op de buitengevel bij het terras. Erbij zal een toelichting worden opgehangen, maar we hebben nog wel even wat hulp nodig om de juiste gegevens te achterhalen.  

Boven vanaf links, de zwarte steen:
Is afkomstig van het sportzaaltje aan de Blassekijnstraat in Bleskensgraaf.
Opening 1969, gesloopt in april 2008.

Sloop sportzaaltje 2008

2e steen boven, de grijze gevelsteen:
Eerste steen gelegd door Dirk Groen, 1 april 1870. Mogelijk van een boerderij die naast de zuivelfabriek gestaan heeft. Wie kan hier iets aan toevoegen?

Daaronder, de zwarte gevelsteen.
Eerste steen gelegd door Burgemeester Groeneveldt 1876. Groenevelt was burgemeester van Molenaarsgraaf-Brandwijk en Wijngaarden van 1850-1896. Vermoedelijk is de steen afkomstig van een min of meer officieel gebouw, school, gemeentehuis of zoiets. Het zou mooi zijn meer gegevens van deze steen te achterhalen. Weet u er iets van?

Daarnaast, de twee witte marmeren gevelstenen.
Deze waren geplaatst in het gemeentehuis annex kleuterschool in Oud-Alblas, Dorpsstraat 28. Ze zijn geplaatst in 1955. Na de herindeling tot Graafstroom (1986) heeft het gebouw een woonbestemming gekregen. We nemen aan dat de stenen daarna verwijderd zijn.

De beige kleine steen boven de rechter marmeren.
Deze steen komt van komt van het oude verenigingsgebouw De Haveling, Burgemeester Brouwerstraat in Wijngaarden, gebouwd 1956, afgebroken september 2015.

Gerelateerde berichten

Alle nieuwsberichten

Open monumentedag 10 september 2022

Deze dag openen weer veel monumenten in Nederland de deuren. Bij deze monumenten zal de blauwe nieuwe vlag buiten hangen. Aanmelden U kunt aanmelden voor drie bijzondere openstellingen waarvoor de…

Terugblik herdenking bij oorlogsmonument

Op vrijdag 3 juni 2022 waren ongeveer 100 leerlingen van de hoogste groepen van de School met de Bijbel en De Stapsteen uit Bleskensgraaf met hun leerkrachten aanwezig bij het…