Ga naar de inhoud

Oude gevelstenen krijgen weer een plekje bij Museum Het Voorhuis

In de loop van de jaren heeft  de Historische Vereniging Binnenwaard verschillende gevelstenen ontvangen. Van het depot zijn de stenen verhuist naar een zichtbaar plekje op de buitengevel bij het terras. Erbij zal een toelichting worden opgehangen, maar we hebben nog wel even wat hulp nodig om de juiste gegevens te achterhalen.  

Boven vanaf links, de zwarte steen:
Is afkomstig van het sportzaaltje aan de Blassekijnstraat in Bleskensgraaf.
Opening 1969, gesloopt in april 2008.

Sloop sportzaaltje 2008

2e steen boven, de grijze gevelsteen:
Eerste steen gelegd door Dirk Groen, 1 april 1870. Mogelijk van een boerderij die naast de zuivelfabriek gestaan heeft. Wie kan hier iets aan toevoegen?

Daaronder, de zwarte gevelsteen.
Eerste steen gelegd door Burgemeester Groeneveldt 1876. Groenevelt was burgemeester van Molenaarsgraaf-Brandwijk en Wijngaarden van 1850-1896. Vermoedelijk is de steen afkomstig van een min of meer officieel gebouw, school, gemeentehuis of zoiets. Het zou mooi zijn meer gegevens van deze steen te achterhalen. Weet u er iets van?

Daarnaast, de twee witte marmeren gevelstenen.
Deze waren geplaatst in het gemeentehuis annex kleuterschool in Oud-Alblas, Dorpsstraat 28. Ze zijn geplaatst in 1955. Na de herindeling tot Graafstroom (1986) heeft het gebouw een woonbestemming gekregen. We nemen aan dat de stenen daarna verwijderd zijn.

De beige kleine steen boven de rechter marmeren.
Deze steen komt van komt van het oude verenigingsgebouw De Haveling, Burgemeester Brouwerstraat in Wijngaarden, gebouwd 1956, afgebroken september 2015.

Gerelateerde berichten

Alle nieuwsberichten

Museum Het Voorhuis gesloten op 6 juni

I.v.m. wisseling van expositie is Museum Het Voorhuis gelsoten op dinsdag 6 juni. Zaterdag 10 juni bent u van harte welkom om Museum Het Voorhuis te bezoeken waar dan de…

Herdenking Oorlogsmonument Boerderij Gijbeland

De jaarlijkse herdenking bij het oorlogsmonument bij Boerderij Gijbeland, Koekoekspad 1 te Bleskensgraaf vond vrijdag 26 mei om 10.30 uur plaats. 130 kinderen van de hoogste groepen van de beide…

Terugblik klusdag 15 april 2023

Zaterdag 15 april hadden we een Klusdag bij Boerderij Gijbeland. We waren er al vroeg bij en zagen een prachtige zonsopkomst. We hebben het terrein onkruidvrij gemaakt, een prullenbak herplaatst,…