Ga naar de inhoud

Oude gevelstenen krijgen weer een plekje bij Museum Het Voorhuis

In de loop van de jaren heeft  de Historische Vereniging Binnenwaard verschillende gevelstenen ontvangen. Van het depot zijn de stenen verhuist naar een zichtbaar plekje op de buitengevel bij het terras. Erbij zal een toelichting worden opgehangen, maar we hebben nog wel even wat hulp nodig om de juiste gegevens te achterhalen.  

Boven vanaf links, de zwarte steen:
Is afkomstig van het sportzaaltje aan de Blassekijnstraat in Bleskensgraaf.
Opening 1969, gesloopt in april 2008.

Sloop sportzaaltje 2008

2e steen boven, de grijze gevelsteen:
Eerste steen gelegd door Dirk Groen, 1 april 1870. Mogelijk van een boerderij die naast de zuivelfabriek gestaan heeft. Wie kan hier iets aan toevoegen?

Daaronder, de zwarte gevelsteen.
Eerste steen gelegd door Burgemeester Groeneveldt 1876. Groenevelt was burgemeester van Molenaarsgraaf-Brandwijk en Wijngaarden van 1850-1896. Vermoedelijk is de steen afkomstig van een min of meer officieel gebouw, school, gemeentehuis of zoiets. Het zou mooi zijn meer gegevens van deze steen te achterhalen. Weet u er iets van?

Daarnaast, de twee witte marmeren gevelstenen.
Deze waren geplaatst in het gemeentehuis annex kleuterschool in Oud-Alblas, Dorpsstraat 28. Ze zijn geplaatst in 1955. Na de herindeling tot Graafstroom (1986) heeft het gebouw een woonbestemming gekregen. We nemen aan dat de stenen daarna verwijderd zijn.

De beige kleine steen boven de rechter marmeren.
Deze steen komt van komt van het oude verenigingsgebouw De Haveling, Burgemeester Brouwerstraat in Wijngaarden, gebouwd 1956, afgebroken september 2015.

Gerelateerde berichten

Alle nieuwsberichten

Open Monumentendag 14 september 2024

De Open Monumenten 2024 komt weer op de radar. Dit  jaar is het thema Netwerken, routes en verbindingen. De zes samenwerkende Historische Verenigingen in Molenlanden en de SIMAV  bereiden een…