Ga naar de inhoud

Plaatsen boenstoep

Plaatsen boenstoep, Brandwijksedijk 14 in Brandwijk.
Plaatsen boenstoep, Brandwijksedijk 14 in Brandwijk.

Op zaterdag 18 mei 2013 plaatste aannemersbedrijf De Zeeuw een fraaie boenstoep in de Graafstroom bij de familie Van Dijk, Brandwijksedijk 14 in Brandwijk. Het was de afronding van een traject waarin een vergunning bij het Waterschap Rivierenland werd aangevraagd en de stoep werd gemaakt.

In het verleden was op deze plaats altijd een boenstoep aanwezig. Boenstoepen waren de plaatsen waar stoepmeiden onder andere het melkgerei en het vaatwerk schoonmaakten. Het was ook een ontmoetingsplaats waar nieuwtjes werden uitgewisseld en soms ook relaties ontstonden.

v.l.n.r. Rokus van der Giessen, Wout Spruijt, Peter de Zeeuw, Fop Damsteeg, Peter van Dijk
v.l.n.r. Rokus van der Giessen, Wout Spruijt, Peter de Zeeuw, Fop Damsteeg, Peter van Dijk

De Historische Vereniging Binnenwaard maakt zich sterk voor het behoud van dergelijke streekeigen kleine monumenten in de voormalige gemeente Graafstroom. Deze monumenten uit het verleden hebben ook nu nog een functie. Het zijn plaatsen waar fietsers en wandelaars hun koffie en broodje nuttigen en waar schaatsers tijdens hun schaatstocht even uitrusten. De Historische Vereniging Binnenwaard ondersteunt initiatieven voor het behoud van de plaatselijke cultuurhistorie van harte.

Gerelateerde berichten

Alle nieuwsberichten

Open Monumentendag 14 september 2024

De Open Monumenten 2024 komt weer op de radar. Dit  jaar is het thema Netwerken, routes en verbindingen. De zes samenwerkende Historische Verenigingen in Molenlanden en de SIMAV  bereiden een…