Ga naar de inhoud

Terugblik voorjaarsexcursie naar Zaltbommel

Martinus Nijhoff schreef in zijn sonnet De moeder de vrouw in 1934 “ik ging naar Bommel om de brug te zien”. De naar hem vernoemde nieuwe brug over de Waal lag er prachtig bij. Het meer dan 1000 jaar oude Zaltbommel bood veel verrassingen.
We begonnen de dag met koffie en heerlijk gebak in de herensociëteit De Verdraagzaamheid. Daar genoten we ook van een overheerlijke lunch. Na de koffie maakten we onder leiding van stadsgidsen een prachtige stadswandeling door de binnenstad met zijn vele historische gebouwen, pittoreske straatjes, karakteristieke geveltjes en de nog bijna volledige vestinggordel. We kwamen langs de woonhuizen van Fiep Westendorp, de tekenares van Jip en Janneke en dat van de bekende violiste Emmy Verhey. Na de lunch brachten we een bezoek aan de indrukwekkende Grote of Sint-Maartenskerk uit de vroege 15e eeuw. Ook een bezoek aan Wijnkoperij Luuc van Boort in de oude stadspoort was meer dan de moeite waard. Wat een passie voor een mooi vak liet de eigenaar zien en horen! Natuurlijk ontbrak de wijnproeverij niet. Het was prachtig weer, dat ons aan het einde van de dag naar een terrasje lokte. Op de terugweg reden door het mooie dorp Gameren met een dorpskerk die als het waren op een groen eiland midden in het dorp stond, omgeven door oude boerderijen. Een prachtige dag met dank aan de organisatoren!

Gerelateerde berichten

Alle nieuwsberichten

Herdenking oorlogsmonument Boerderij Gijbeland

Op vrijdagmorgen 31 mei vond de jaarlijkse herdenking bij het oorlogsmonument bij Boerderij Gijbeland aan het Koekoekspad te Bleskensgraaf plaats. Ruim 100 kinderen van de hoogste groepen van de beide…

4 juni Museum Het Voorhuis gesloten

Dinsdagmiddag is Museum Het Voorhuis gelsoten wegens expositiewisseling.Zaterdag 8 juni is de nieuwe expositie ‘Meten is weten’ te bezoeken. Hartelijk welkom!

Open Monumentendag 14 september 2024

De Open Monumenten 2024 komt weer op de radar. Dit  jaar is het thema Netwerken, routes en verbindingen. De zes samenwerkende Historische Verenigingen in Molenlanden en de SIMAV  bereiden een…