Ga naar de inhoud

Terugblik zomerexcursie naar ‘De Peel’ op 26 augustus 2017

Ons reisdoel voor deze dag was De Peel op de grens van Noord-Brabant en Limburg.

De eerste stop was op de markt in klokkendorp Asten voor koffie met vlaai/gebak. Asten is het centrum van de luidklokkenindustrie in Nederland. Na de koffie reden we naar het bijzonder fraaie Museum Klok & Peel in Asten waar we onder leiding van een gids een rondleiding kregen door een unieke collectie luidklokken en beiaarden. De collectie is van internationale betekenis. Zo was er onder andere een duplicaat te zien van de door de internationaal befaamde klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts in Asten gegoten klok voor de Notre Dame in Parijs. Tevens is er een 19e-eeuwse authentieke klokkengieterij ingericht.

Vervolgens gingen we naar restaurant Van Hoek in Asten waar in een sfeervolle entourage een uitgebreide lunch voor ons gereed stond.

Na de lunch vertrokken we met onze touringcar voor een rondrit door De Peel met deskundige uitleg van een gids. De Peel is een cultuurhistorisch interessant hoogveengebied waar halverwege de 19e eeuw is begonnen met turfwinning. In het huidige landschap zijn de gevolgen van deze afgravingen nog goed zichtbaar. In dit gebied ligt ook, 1500 hectare groot, Nationaal Park De Groote Peel. Tijdens de rondrit werden onder andere de specifieke veendorpen Helenaveen en Griendtsveen aangedaan. Bij terugkeer in Asten was er op een terras op de markt tijd voor een consumptie.

Het was een zeer geslaagde en prachtige excursie!

Gerelateerde berichten

Alle nieuwsberichten

Herdenking oorlogsmonument Boerderij Gijbeland

Op vrijdagmorgen 31 mei vond de jaarlijkse herdenking bij het oorlogsmonument bij Boerderij Gijbeland aan het Koekoekspad te Bleskensgraaf plaats. Ruim 100 kinderen van de hoogste groepen van de beide…

4 juni Museum Het Voorhuis gesloten

Dinsdagmiddag is Museum Het Voorhuis gelsoten wegens expositiewisseling.Zaterdag 8 juni is de nieuwe expositie ‘Meten is weten’ te bezoeken. Hartelijk welkom!

Open Monumentendag 14 september 2024

De Open Monumenten 2024 komt weer op de radar. Dit  jaar is het thema Netwerken, routes en verbindingen. De zes samenwerkende Historische Verenigingen in Molenlanden en de SIMAV  bereiden een…