Ga naar de inhoud

Boerderij Gijbeland met museum Het Voorhuis bij de Reformatorische Omroep

Enige tijd geleden heeft de Reformatorische Omroep ons benaderd met de vraag of ze voor hun programma Goede Rentmeesters opnamen konden maken van Boerderij Gijbeland met museum Het Voorhuis. Uiteraard verleenden wij graag onze medewerking en de resultaten zijn inmiddels te zien. In het programma staat de gedachte van het goed zorgen voor en het verantwoord overdragen op komende generaties centraal. Het betreft een serie van vijf uitzendingen met de niet toevallig gekozen naam Goede Rentmeesters dat dit gedachtegoed centraal stelt.

Nederland heeft veel bijzondere kerken, gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten. Het zijn plaatsen waar wordt gedoopt, gebeden, gehuwd, maar ook gerouwd. Het zijn plekken die we graag bezoeken, samen in stilte luisterend en genietend. De schoonheid van de vele monumenten, hun functie toen en nu wordt zichtbaar. Wie komen er zoal, wie werken er of bezoeken deze monumenten? Wat komt er allemaal bij kijken om dit erfgoed te exploiteren? Hoe gaan we om met schade, wat voor invloed hebben de elementen op dit erfgoed?

De serie wordt gepresenteerd door weerman Reinier van de Berg. Hij neemt ons mee langs een vijftal historische plaatsen in Nederland waar de sporen lijken opgedroogd, maar waar nieuwe paden ontstaan. Soms zijn ze bekend, soms klaar om bekend te worden. Herbestemmen speelt ook een belangrijke rol in het levend houden van dit cultureel erfgoed. Voortzetten in een andere vorm of er opnieuw zingeving aan toevoegen, het gebeurt allemaal. Laat u in alle ontspanning verrassen. Van harte aanbevolen!

Kijk mee of terug vanaf zaterdag 28 oktobervia de link https://reformatorischeomroep.nl/video/goede-rentmeesters of via de app van de Reformatorische Omroep naar een uitzending vanuit:

  1. De Grote kerk in Dordrecht op 28 oktober 2023
  2. Klooster Wittem op 4 november 2023
  3. Boerderij Gijbeland te Bleskensgraaf op 11 november 2023
  4. Naarden Vesting op 18 november 2023
  5. St. Janskerk te Gouda op 25 november 2023.

De afleveringen staan vanaf 8.00 uur op de dag van uitzending online.

Gerelateerde berichten

Alle nieuwsberichten

Open Monumentendag 14 september 2024

De Open Monumenten 2024 komt weer op de radar. Dit  jaar is het thema Netwerken, routes en verbindingen. De zes samenwerkende Historische Verenigingen in Molenlanden en de SIMAV  bereiden een…