Ga naar de inhoud

Goudriaan is een liefelijk, landelijk gelegen kerkdorpje. Het telt ongeveer 750 inwoners. Het kent net als de overige dorpen die tot de gemeente Graafstroom behoren lintbebouwing. Deze bebouwing strekt zich uit over de Noordzijde en de Zuidzijde.

Goudriaan van omstreeks 1860. Goudriaan had toen 475 inwoners.
Goudriaan van omstreeks 1860. Goudriaan had toen 475 inwoners.

Er zijn enkele verklaringen hoe de naam Goudriaan is ontstaan. Eén daarvan is dat de nederzetting die zich langs de boorden van het veenriviertje vormde, werd verbonden door een weg. Dit werd een “goo” genoemd. Het woord “goo” werd later “gouw”. Een “A” betekent een natuurlijke waterloop. Het is dus denkbaar dat de gevormde nederzetting werd aangeduid als “Gouwera”. In de loop van de tijd heeft de taal zich ontwikkeld. Deze ontwikkeling is ook van toepassing op “Gouwera”. Vroegere aanduidingen waren: Gouwerjaan, Goureaen, Goudriaen en tenslotte Goudriaan.

De naam is dus waarschijnlijk afgeleid van de naam van het door de gemeente lopend water, dat altijd onder de naam “de Goudriaan” bekend stond (uit: Goudriaan gisteren). Over de Goudriaan liggen in totaal ongeveer 15 bruggen vanwege de bereikbaarheid van de boerderijen en de huizen.

Welke bezienswaardigheden kent Goudriaan?

  • De watermolen die uit 1779 dateert en gelegen is aan de Molenkade.
  • Café ’t Raadhuis. Dit aloude café ligt vanaf de provinciale weg gezien direct aan het begin van het dorp.
  • De ex-burgemeesterswoning aan Zuidzijde 134.
  • De Hervormde kerk die uit de Middeleeuwen dateert.